Weet het even niet meer

Geplaatst door carla-meester op 15/08/2011 - 19:59

Lid sinds 15 aug 2011

Hallo stoppers,

Ik zal me even voorstellen. Ben Carla, 49 jaar en heb in maart een hartaanval gehad. Heel erg geschrokken en direct gestopt met roken. Ook noodgedwongen de 1e week want ik lag in het ziekenhuis. Het stoppen ging best goed maar de laatste maanden waren niet makkelijk. Het herstel van het infarct ging best goed maar mijn dochter is volledig ingestort. Die was erbij toen ik het het infarct had (kreeg trouwens ook nog een hartstilstand). Zij heeft alles zien gebeuren. Kortom dit was voor haar het laatste zetje om in een depressie/angststoornis terecht te komen. Sinds 1½ week is ze zelfs opgenomen in een kliniek. Het werd me echt allemaal even te veel en ik stortte zelf ook in. Mijn dochter heeft zelf ook al een dochtertje van 1½ en het is een hele verdrietige, slopende periode. Maar goed waar het hier om gaat is dat ik weer gezwicht ben voor het roken. Begrijpelijk misschien maar niet de bedoeling. Ik wil nu weer gaan stoppen maar zit in een soort gevecht met mezelf. Kan ik het aan op dit moment? Ik weet het even niet meer. Heb er vandaag maar 2 gerookt maar wil gewoon helemaal niets meer roken. Het helpt ook niets aan de situatie natuurlijk. Wie heeft er tips of kan mij motiveren. En ja natuurlijk heb ik al een waarschuwing gehad maar het blijft lastig na 35 jaar flink roken.

groetjes Carla

afbeelding van Yaro2009

Geplaatst door Anoniem op 15/08/2011 - 20:30

Lid sinds 21 jun 2011

Hallo Carla,

Wat een hoop ellende heb je moeten meemaken de laatste tijd. Wat fijn dat jij er weer bovenop gekomen bent.
Je hebt wel bewezen dat je kunt stoppen met roken. :duim Maar nu even verder ermee. Je hebt helemaal gelijk! De situatie veranderd er niets aan als jij weer gaat roken. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker om weer opnieuw te moeten stoppen. Ga die discussie niet met jezelf en de sigaret aan! NEE=NEE
Misschien is het een goede motivatie voor je: je dochter en je kleindochter hebben je nu echt KEIhard nodig. Daar helpt het roken je echt niet bij en je hebt al slechte vaten! Het laatste wat zij willen is dat jij ziek wordt.

Enne... sorry als ik erg streng overkom.
Heel veel succes met alles!

afbeelding van lefmeisje

Geplaatst door Anoniem op 15/08/2011 - 20:43

Lid sinds 19 okt 2009

13 jaar 4 maanden geleden gestopt

Hoi Carla,
Ik sluit me aan bij Yaro. Waneer je het moeilijk hebt gewoon op het forum komen. Wij slepen je er doorheen,

Groet Marina dd3

Geplaatst door Anoniem op 15/08/2011 - 21:51

Lid sinds 15 aug 2011

Super bedankt alvast voor de reacties. Het gaat me zeker helpen. Op naar een mooie toekomst zonder sigaretten :zon

afbeelding van Manus

Geplaatst door Anoniem op 15/08/2011 - 21:52

Lid sinds 20 jun 2011

12 jaar 12 maanden geleden gestopt met Champix.

Hallo Carla,
Ik heb ook zo'n waarschuwing gehad, maar dan in de vorm van COPD 2.
Het deed bij mij de alarmbel toch wel afgaan, en ben gelijk gestopt.
Nee dat is niet makkelijk, zelfs niet met hulpmiddelen, maar je moet je realiseren dat de klok sneller aftelt als je niet stopt.
Je bent pas 49 jaar en dan moet je nog wat quality tijd gaan maken voor je de deur achter je dicht doet.
Dat kan alleen als je jezelf in acht gaat nemen, en een betere lifstile gaat aanmeten.
Vraag desnoods om een hulpmiddeltje.
Heb ik ook gedaan, en het heeft mij goed geholpen.
Nooit gedacht dat ik zou kunnen stoppen, en kijk nou is naar mijn ticker sunn11
Jij kan het ook!!!! zeker weten.
Bereid het het stoppen goed voor en motiveer je maximaal.
Dan maak je de meeste kans op slagen, want dat moet gewoon.

Succes Herman

Geplaatst door Anoniem op 15/08/2011 - 22:11

Lid sinds 15 aug 2011

Hoi Herman,

Ja ik ben ook veel te jong en wil nog lang genieten van mijn kleinkind. Het gaat zeker lukken. Bedankt voor je support en wordt vervolgd.

groetjes Carla

Geplaatst door Anoniem op 20/08/2011 - 19:30

Lid sinds 15 aug 2011

Hallo toppers,
Ik heb al eerder geschreven dat ik weer wil stoppen. Nu heb ik deze week het boek de opluchting gelezen en vind het een heel goed boek maar raak wel een beetje in de war :? Begrijp de essentie maar ik voel nog niet dat het zo "makkelijk" is om ermee te stoppen. Wel heb ik ervaren dat het heel bevrijdend werkt natuurlijk het gestopt zijn. Het zou bijvoorbeeld helemaal niet lekker zijn maar uit ervaring weet ik dat je bij een glas wijn best wel trek krijgt in een peukje. Maar dat zit waarschijnlijk allemaal tussen de verslavings oren. Kortom ben ik de kluts kwijt maar wil wel zo snel mogelijk ermee ophouden en wel voorgoed. Heeft iemand ervaring met het boek?
groetjes Carla

Geplaatst door Anoniem op 20/08/2011 - 19:46

Lid sinds 09 aug 2011

hoi Carla
is ook lastig hoor maar waar een wil is een weg! ik zou als ik jou was een hulpmiddel gebruiken voor dat extra steuntje in de rug haalt de scherpe kantjes eraf scheelt echt wel nou sterkte joh en succes met je besluit

Geplaatst door Anoniem op 20/08/2011 - 19:51

Lid sinds 15 aug 2011

Hoi Ellesje,
Ik weet dat ik het kan maar nu moet weer even de knop om. En ben een beetje in de war van dat boek. Het lijkt dan zo makkelijk maar het blijft natuurlijk knap lastig. We gaan ervoor! Dank voor je support.
gr. Carla

afbeelding van Lunablu

Geplaatst door Anoniem op 21/08/2011 - 01:17

Lid sinds 04 aug 2011

13 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Carla,
Jemig wat heb je meegemaakt! MAAR, en dat is belangrijk, de ervaring is achter de rug. Het moet wel moeilijk zijn om je dochter zo te zien lijden, maar toch, wat jij ook doet, ze zal hier zelf wee bovenop moeten zien te komen en met haar in de put gaan zitten en te gaan paffen, helpt niet. Jou niet, haar niet en gelukkig heb je dat door lijkt het zo! :duim heel knap!!! Want wat zijn gevoelens lastige dingen..
En daar zit ook de clou van het boek in (heb hem zelf ook gelezen). Verslaving is geniepig en daar draait het om, roken is namelijk werkelijk nooit lekker geweest (want tegennatuurlijk om rook in te ademen.. Zou jij voor je plezier een kamer binnengaan die vol dikke rook staat?) het is ook niet het roken zelf dus dat lekker is, maar het opheffen van je ontwenningsverschijnselen door te roken.

Binnen in jou gebeurt er vanalles op kleine stofjes-gebied (neurotransmitters heten ze) en dat vertaalt zich in GEVOEL.

Je hebt na een aantal minuten na het roken alweer behoefte aan een sigaret. Als je dan gaat roken, verdwijnen deze ontwenningsverschijnselen natuurlijk direct en jouw gevoel zegt tegen jou: "oeh wat is die sigaret lekker!!" maar eigenlijk bedoelt ie te zeggen: "oeh wat fijn dat de ontwenningsverschijnselen weg zijn!" dat is al de eerste 'denkfout' die vanbinnen gebeurt.

En dan wordt het nog lastiger, want vanbinnen zitten we behoorlijk complex in mekaar. Dan heb je dus ontwenningsverschijnselen omdat je lichaam graag nicotine wil en je hebt daarnaast nog ontwenningsverschijnselen die we psychisch noemen (maar dat zijn dus die neurotransmitters en eigenlijk dus ook lichamelijk, dit mag je trouwens ook direct weer vergeten, want is niet belangrijk om te kunnen stoppen).

Het zit zo: we vinden een sigaret in bepaalde situaties erbij horen, omdat we in die situaties optimaal willen genieten en dus absoluut niet gestoord willen worden door ontwenningsverschijnselen. Dus voor jou is dat je wijntje, daar wil je van genieten en geen rotgevoel (= ontwenningsverschijnselen) hebben. Dus vertaalt zich dat in "oeh een sigaret is met een wijntje nóg veel lekkerder!". Terwijl ie eigenlijk wil zeggen "oeh wat fijn dat juist bij dit wijntje de ontwenningsverschijnselen weg zijn!!"

En dan wordt het nóg iets ingewikkelder:
Want omdat we denken dat een sigaretje lekker is bij dat wijntje en we mogen dat sigaretje niet omdat we gestopt zijn, wordt het daardoor juist nog lastiger. Vanbinnen schreeuwt je gevoel "oeh ik MOET nu echt een sigaret want dat is lekker bij wijn en als ik geen sigaret krijg ben ik ongelukkig en is zelfs de wijn niet lekker!"

Terwijl het eigenlijk bedoelt te zeggen "oeh wat zitten de ontwenningsverschijnselen me nu dwars terwijl ik wil genieten van dit wijntje"

Waar het boek op mikt, is dat na deze kennis over hoe een verslaving van binnen in elkaar zit, je doet beseffen dat je gevoel je heel vaak voor de gek houdt. Het gevoel zegt het één (roken is lekker!), maar bedoelt eigenlijk het andere (ontwenningsverschijnselen zijn heel vervelend!). Het doet je geloven dat een sigaret lekker is, zodat je gaat roken om van die nare ontwenningsverschijnselen af te komen.

En daar kun jij dus nu doorheen prikken c12 daar trap jij mooi niet meer in! Want uiteindelijk ben jij de baas, je gevoel kan vanbinnen nog zo hard dingen zeggen en van jou eisen, jij beslist uiteindelijk dus of je het ook doet (en als het over roken gaat, laat je gevoel maar roepen, jij weet wel beter ;) jij rookt niet meer, want het is smerig en raar om rook in te ademen en uiteindelijk ga je er dood aan, wat je gevoel ook zegt!

Stoppen met roken zorgt voor ontwenningsverschijnselen, hoe je het went of keert, maar we maken het onszelf dus nóg moeilijker door te luisteren naar ons gevoel die vindt dat die vervelende verschijnselen er niet mogen zijn.. Dan wil je snel van iets af door het erger te maken (weer gaan roken). Maar zoals gezegd, trap jij daar niet meer in: jij zit die ontwenningsverschijnseken vanaf nu gewoon uit, want daardoor gaan ze namelijk voor altijd weg. En daardoor wordt je wijntje zonder sigaret eigenlijk nóg lekkerder op den duur!! Succes!! :king

Geplaatst door Anoniem op 21/08/2011 - 08:52

Lid sinds 07 aug 2011

Heel duidelijk en goed omschreven Lunablu dd3
Bij mij knaagt het ook soms ,en dat zit inderdaad in mn hoofd,en het negeren is moeilijk,maar het enige wat je kunt doen.
Knokken dus Carla
Zonnige dag iedereen :zon

afbeelding van Janet

Geplaatst door Anoniem op 21/08/2011 - 09:26

Lid sinds 28 jul 2011

12 jaar 10 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Heb het boek ook gelezen (opluchting) , nu lees ik hem voor de tweede keer , het moet even goed tot je doordringen in je hoofd geloof ik , heb er wel wat aan , maar het komt wel op wilskracht aan .
Het is heel simpel , nooit meer een peuk roken nee=nee ,maar tussen onze oren zijn nico en tine zo ontzettend vervelend , niet toelaten dan komt het allemaal goed en jij kan het ook dd3
groetjes Janet

afbeelding van Mickk

Geplaatst door Anoniem op 21/08/2011 - 09:57

Lid sinds 18 mrt 2011

12 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Het zal wel aan mij liggen maar als een hartklap en de toestand van je dochter je nog niet van een peuk afhoud helpt er volgens mij niets. Het zijn toch de zwaartste waarschuwingen die je kunt krijgen. Als je dan toch alleen wil roken, rook dan lekker door................tot de volgende en misschien wel laatstewaarschuwing :?

afbeelding van annekedirks

Geplaatst door Anoniem op 21/08/2011 - 18:59

Lid sinds 30 jan 2011

Maak het even rustig in je hoofd.
Stel jezelf de vraag: wil ik roken of stoppen?
Als je een beslissing hebt genomen....ga er dan voor!
Ik heb 46 jaar gerookt en ben zo blij dat ik gestopt ben en trots op mezelf!

Geplaatst door Anoniem op 22/08/2011 - 21:48

Lid sinds 15 aug 2011

Allemaal bedankt voor de support en steun. Ik ben inmiddels weer gestopt en het lijkt nu net of ik gewoon verder ben gegaan met stoppen na die 2 weken weer gerookt te hebben. Het voelt alleen beter, meer mijn eigen keus dan iets opgelegd te krijgen. Iedereen succes met gestopt blijven!!

Geplaatst door Anoniem op 22/08/2011 - 22:47

Lid sinds 10 feb 2011

Carla, WAT GOED!!!!
En nu volhouden. Want dat is het. In het begin ben je bezig met een groot iets, namelijk stoppen met roken. Maar dan is dat gewoon geworden. Het valt anderen niet zo op dat je wel/niet rookt, maar voor jou is het nog wel iets wat behoorlijk aanwezig is. Belangrijk is om de motivatie vast te houden. Je moet stoppen voor je gezondheid, je hebt een flinke waarschuwing gehad. Je bent nu gestopt, hou dat zo. Je weet dat de komende tijd niet makkelijk is met je dochter, maar met sigaret is de komende tijd ook niet makkelijk. Dus ... geef je hoofd dan maar rust. Rust dat je niet slecht bezig bent voor je lichaam. Want dat is voor mij de reden dat ik het vol hou. Tuurlijk zijn er regelmatig nog 'momentjes', maar ik ben over het algemeen heel blij dat ik niet meer rook. Succes! Je kunt het.

Reactie toevoegen