Sigaretten

Sigaretten worden gemaakt van tabak, dat eerst een proces ondergaat van het drogen van de tabaksbladeren tot de toevoeging van stoffen aan de sigaretten. De fabrikanten voegen stoffen toe om simpelweg de sigaretten meer smaakvoller te maken. Een groot deel van de toegevoegde stoffen zijn echter giftig, zoals de toevoeging van ammoniak. De meest gevaarlijke stoffen, die het lichaam binnenkomen bij het roken van een sigaret zijn teer, nicotine en koolmonoxide.

Gevaarlijke stoffen van de sigaret

De gevaarlijke stoffen van sigarettenrook kennen elk een andere uitwerking op het lichaam. Nicotine is in de eerste plaats een verslavende stof, maar zorgt ook voor het samenknijpen van de bloedvaten met een negatief effect op de bloedsomloop. Teer bestaat uit een combinatie van maar liefst vierhonderd stoffen. Bij het inhaleren van sigarettenrook komt er teer in je luchtwegen terecht, die aan de longen blijft vastplakken.

Het mag duidelijk zijn dat hierdoor problemen kunnen ontstaan, zoals veelvuldig hoesten en het benauwd krijgen. Verder zorgt teer voor bijvoorbeeld de bruine verkleuring op vingers en tanden. Koolmonoxide is een onzichtbare stof, die ook geen geur afgeeft. Het gevaarlijke aan koolmonoxide is dat deze stof de zuurstof in je lichaam vervangt. Als je rookt zal er dus minder zuurstof in je lichaam vervoerd worden. Je merkt dan ook dat je conditie achteruit gaat als je een roker bent. Al deze gevaarlijke stoffen kunnen ervoor zorgen, dat je ziekten en aandoeningen ontwikkeld, variërend van COPD tot een hartaanval en van longkanker tot een beroerte.

Reactie toevoegen