Verslaafd aan roken

Roken kan als een verslaving worden beschouwd. Iedereen, die verslaafd is aan roken zal beamen dat het bijzonder lastig is om te stoppen met roken. Zelfs als er zijn er talloze middelen, die ondersteuning bieden om van de verslaving af te komen, zoals Nicotinell en Champix, is er een groep rokers, die niet zomaar kan stoppen. Om te kunnen stoppen met roken is het handig om inzicht te krijgen in het verslavende element van het roken en dat is nicotine.

Verslaafd aan roken door nicotine

In een sigaret zitten enorm veel verschillende bestanddelen, maar nicotine is de stof, die ervoor zorgt dat je verslaafd raakt aan het roken. De receptoren in je hersenen zijn gevoelig voor de ontvangst van de stof nicotine en zullen steeds weer opnieuw vragen om deze verslavende stof. Zelfs als je af en toe rookt en niet dagelijks twintig of meer sigaretten rookt, is de kans groot dat je wel een rookverslaving hebt ontwikkeld. Als je nog nooit een sigaret hebt gerookt, houd dat dan ook zo om te voorkomen dat je verslaafd raakt aan roken. Het verslavende effect ontstaat zodra je een sigaret hebt gerookt. Dat is namelijk het moment dat je hersenen na de inhalatie van rook al binnen tien seconden de nicotine ontvangen, wat een aangenaam gevoel geeft. Je hersenen willen dat gevoel graag behouden en weer beleven, zodat er een signaal wordt afgegeven als een roep om meer nicotine.

Verslaafd aan roken en je wilt stoppen?

Als je van jezelf weet dat je verslaafd bent aan roken en je wilt stoppen, dan is dat al een eerste stap in een hele goede richting. Je kunt het stoppen met roken helemaal in je eentje doen, zonder hulpmiddelen, maar dan moet je zeker sterk in je schoenen staan. Het is vaak beter om hulp te zoeken bij het stoppen met roken in de vorm van ondersteunende middelen, zoals nicotinepleisters of door het volgen van een lasertherapie. Het is namelijk belangrijk om de periode van ontwenningsverschijnselen door te komen. Als je geen gebruikmaakt van hulpmiddelen, dan kunnen de ontwenningsverschijnselen ervoor zorgen dat je ondanks je goede voornemens toch weer een sigaret opsteekt.

Reactie toevoegen