Roken en je gezondheid

Dat roken een slechte invloed heeft op je gezondheid, is waarschijnlijk al wel bekend. Het is niet voor niets dat roken op vele plaatsen al door de overheid verboden is om op deze manieren mensen niet ongewenst bloot te stellen aan de giftige stoffen van het roken. Wil je meer weten over roken en de invloed op je gezondheid, dan kun je hier die informatie vinden.

Roken is slecht voor je gezondheid

Roken is slecht voor je gezondheid en dat is in principe al merkbaar bij het opsteken van de eerste sigaret. Je bloeddruk wordt hoger, je hart gaat sneller kloppen en je kunt er duizelig van worden. Dat zijn alleen nog maar de effecten van een eerste opgestoken sigaret.

Blijf je volhouden en went je lichaam aan de verslavende stof nicotine, dan zal het roken op korte en op lange termijn een slechte invloed hebben op je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld chronische bronchitis krijgen, waarbij het longweefsel af zal nemen en er emfyseem kan ontstaan. Deze aandoening kan zich al openbaren vanaf het veertigste levensjaar en een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. In het ergste geval zul je de rest van je leven een zuurstoffles als partner hebben.

Ziekten door het roken

Door te roken is de kans op het krijgen van bepaalde ziekten in vergelijking met personen, die niet roken groter. De kans op een hartaanval of het krijgen van een beroerte is bijvoorbeeld hoger bij personen, die roken. De bloedvaten worden dunner, de bloeddruk stijgt en dat kan tot trombose leiden, maar dus ook tot een hartaanval of tot een beroerte. Roken kan er dus voor zorgen dat je te maken krijgt met een levensbedreigende aandoening of ziekte. Ook de kans op het krijgen van longkanker neemt aanzienlijk toe door het roken.

Naast longkanker bestaat er bovendien een vergrote kans op het krijgen van andere vormen van kanker, zoals keelkanker of slokdarmkanker. Roken heeft dus een slechte invloed op je gezondheid. De ziekten door roken ontstaan veelal op langere termijn, maar op korte termijn zijn de effecten van het roken zeker al merkbaar. Denk maar eens aan kortademigheid bij inspanning of sneller en langer verkouden zijn.

Reactie toevoegen