E-sigaret om te stoppen

Er is veel discussie of de e-sigaret gebruikt kan worden als middel om te stoppen met roken. Het idee is dat het makkelijker zou zijn om rustig af te bouwen, vooral omdat de hoeveelheid nicotine makkelijk aan te passen is. Op het internet zijn er genoeg onderzoeken te vinden die dit onderbouwen, maar ook genoeg die dit alles weerleggen. Wat in ieder geval zeker is, ook in de de e-sigaret zit nicotine!

Studie van Britse onderzoekers suggereert dat de e-sigaret wel degelijk kan helpen om te stoppen met roken. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat van iedereen die graag zou willen stoppen met roken er een significant grotere slagingskans is als er gebruik wordt gemaakt van de e-sigaret in plaats van een andere nicotinevervanger zoals nicotinekauwgom of nicotinepleisters. Een gelijk verschil is er met de groep stoppers die puur op wilskracht wilt stoppen met roken (cold turkey). Roken is en blijft een zeer nare verslaving om vanaf te komen.

De slagingskansen blijven erg laag, ook met hulp van de e-sigaret. Volgens onderzoek slaagt 1 op de 5 rokers erin te stoppen met hulp van de e-sigaret. De damp die uit de e-sigaret komt bevat nicotine maar niet de oh zo bekende tabakslucht. Dit is een positief iets want ook de tabakslucht zelf veroorzaakt schade. Denk maar aan de bruine vingers en de slechte huid. Het gebruik van de e-sigaret is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar eerder nog geen procent gebruik maakte van de e-sigaret is dat de laatste jaren gestegen naar 7 procent. Zeker in Amerika is het gebruik ervan zeer populair. Zoals zo vele onderzoeken is er altijd ook een andere kant van het verhaal. Er zijn naast de vele onderzoeken die uitwijzen dat de e-sigaret goed ingezet kan worden als middel om te stoppen met roken, ook vele onderzoeken gepubliceerd die het tegenovergestelde bewijzen ….

Hoe schadelijk is de e-sigaret?

Aan de e-sigaret zitten zeker ook nadelen. Het is goed je ook hierin te verdiepen voordat je overstapt naar de e-sigaret. Ook als je de e-sigaret ziet als tussenstap om uiteindelijk te stoppen met roken is het verstandig je eerst goed in te lezen.

In de e-sigaret zitten net als in de gewone sigaret veel giftige stoffen waarvan nicotine wel de belangrijkste is. Deze nocotine is net als in de gewone sigaret en dus ook verslavend. Door het roken van de e-sigaret wordt de verslaving dus in stand gehouden. 

Omdat je voor de e-sigaret een accu of betterij nodig hebt, heb je eigenlijk altijd twee sigaretten nodig. ALs de 1 wordt opgeladen kan de ander gebruikt worden en visaversa. Wil je de e-sigaret inzetten als middel om te stoppen met roken dan leer je niet het eigenlijke ritueel af. Het wordt alleen anders.Het stoppen zal hierdoor vaak langer duren dan andere methoden waarbij niet meer een "rookhandeling" wordt verricht. 

Door te dampen (in plaats van te roken) kan het lichaam veel beter de nicotine in zich opnemen wat een risico met zich meebrengt. Het is makkelijker om sneller een grote hoeveelheid nicotine binnen te krijgen waardoor de verslaving ook juist groter kan worden!

 

Ervaring met de e-siagaret?

Heb jij zelf ervaring met de e-sigaret als hulpmiddel om van het roken af te komen? We proberen al deze ervaringen te verzamelen op onze pagina over e-sigaret ervaringen

Reacties

Geplaatst door Doede op 12/03/2019 - 20:29

Lid sinds 12 mrt 2019

5 jaar 3 maanden geleden gestopt met E-sigaret.

Tegenwoordig zijn er ook biologische liquids verkrijgbaar!! Zeker de moeite waard om hier eens na te kijken. 

 

afbeelding van Margootjemargootje

Geplaatst door Margootjemargootje op 05/11/2018 - 01:43

Lid sinds 16 aug 2016

7 jaar 10 maanden geleden gestopt met E-sigaret.

  Ruim 2 jaar geleden gestopt met roken (1pakje Camel p/dag), van de ene op de andere dag, met de E-sigaret. Heb deze nog ruim 9 maanden gebruikt om af te bouwen. Het heeft mij geweldig geholpen. Heb geen sigaret meer gerookt. Ik kan dus oprecht vertellen, dat de E-sigaret voor mij een geweldig hulpmiddel is geweest. Natuurlijk is het niet gezond, maar het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik rook vrij ben. Dit neemt niet weg, dat ik tot op de dag van vandaag mijn sigaretten mis. Na het eten, bij de koffie, bij de wijn, en na flinke inspanning. Bij mijn schoonzus heeft dit 18 jaar geduurd. Ik ga na het eten met mijn man naar buiten, (wij hebben altijd buiten gerookt) om de rook van zijn sigaret op te snuiven. Hoezo verslaafd?        Ik heb met mijzelf afgesproken, dat ik weer mag roken als ik 80 wordt, en er dan nog steeds behoefte aan heb.                                  Mijn lichaam is volgens mijn huisarts nog steeds aan het ontgiften. Sinds ik stopte met roken ben ik hees. Waar ik vroeger (met 1 pakje Camel per dag) op professioneel niveau zong, is mijn stem nu veranderd in een versie van Bonnie Tyler. Écht waar! Daarnaast heb ik ineens Psoriassis kado gekregen, waar de meeste ex rokers ineens een ‘stralende huid’ menen te hebben. Ik proef niet beter, ruik niet beter, heb vaker hoofdpijn en ben voortdurend moe. Een paar maanden na het stoppen, heeft zich bij mij een’burn-out’ geopenbaard waar ik dik een jaar last van heb gehad. Verhalen van mensen die ‘ineens’ fit zijn en zich ‘nog nooit zo goed hebben gevoeld’ neem ik daarom altijd met een flinke korrel zout. Maar goed, al met al, ik was als de dood om die ene ziekte te krijgen. Die kans is nu procentueel behoorlijk afgenomen. Ik ben trots op mijzelf dat ik nog steeds gestopt ben. In tegenstelling tot wat ik ruim 2 jaar geleden van plan was, heb ik van mijn ‘Camel/kaugom/aansteker’-besparing nog geen Chanel tas gekocht. In plaats daarvan heb ik samen met mijn man een prachtige reis gemaakt. Kijk, dat voelt super goed! Ook ben ik blij dat ik niet meer mijn dag start bij de benzinepomp om een naast een bak koffie ook een pakje Camel, stimorol & aansteker (altijd kwijt) te moeten kopen.                            Resumé, ik ben blij met de E-sigaret! Hij heeft me geweldig geholpen tijdens het stoppen.

 

 

 

 

Geplaatst door Dampster (niet gecontroleerd) op 17/06/2018 - 16:56

Lid sinds

Dampen is niet gezond, maar het bevat niet zoveel schadelijke stoffen als ik in dit artikel beschreven. Behalve de nicotine kan ik er zelfs niet één opnoemen.... Ondertussen bijna een maand geleden mijn laatste sigaret gedoofd en helemaal overgestapt op dampen. Niet van plan om mezelf onder druk te zetten om ook daar mee te stoppen. Zou al fijn zijn mocht ik eventueel zonder nicotine kunnen dampen, en daarna volgt de stop wel vanzelf.

Succes aan iedereen die het probeert!

Geplaatst door Charweij27 (niet gecontroleerd) op 01/03/2018 - 00:01

Lid sinds

Goed gezegd! Wij roken nu ook via e-sig en bouwen het af gaat top zo veel mensen kunnen leren van deze tekst!

Geplaatst door Gertjuh (niet gecontroleerd) op 16/01/2018 - 21:29

Lid sinds

Nu al anderhalf jaar gestopt met roken doormiddel van elektrisch roken. Ben eerst begonnen met een penvorm maar kwam er snel achter dat een iets duurdere damper mij veel meer hielp om niet aan een sigaret te denken. Nu twijfel ik er niet eens meer over om een sigaret in handen te nemen. 

Wel een tip om eens te kijken op **** Er zijn talloze site waar je damp artikelen kan kopen, maar je krijgt daar een mooi overzicht wat de beste sites zijn. 

Geplaatst door een tevreden ex... (niet gecontroleerd) op 09/01/2018 - 14:54

Lid sinds

100% eens.....!!

Lang level de e-sigaret! Zonder dat ding was ik nu wellicht nog steeds een zware roker!

Nu na 17maanden kan ik ook de e-sigaret aan de kant gaan leggen! Voor mij is roken nu "einde van een goed tijdperk waar ik me uitermate goed heb geamuseerd!" Nu mooi aangekomen in het nieuw tijdperk met ook heel veel plezier en genot! :D

 

Geplaatst door een gelukkige e... (niet gecontroleerd) op 09/01/2018 - 14:46

Lid sinds

Ben 44 jaar en na +/-25 jaren te hebben gerookt ben ik nu alweer 17(!) maanden volledig gestopt met roken.

In de laatste jaren zat ik toch echt op 1,5 pakje per dag. Als je dan 'smorgens op het werkt komt tegen 8:30 en je hebt al een stuk of 5 a 6 peuken achter je kiezen, dan weet je dat de kans dat de man met de bijl zal langs redelijk groot aanwezig is. In voorgaande jaren verschillende pogingen ondernomen (pleisters, cold, proza, kaugum, acupunctuur) waarmee de maximale stoptijd 14dagen bedroeg(!) de e-sigaret eens geprobeerd. Na een eerder mislukte poging was mijn aanvalsplan nu anders. Namelijk heeeeeel langzaam de nicotine afbouwen en niet denken hoeveel heb ik nu aan mijn pijpje gehangen vandaag (opname van nicotine gaat langzaam dus wees niet bang dat je teveel nicotine binnen krijgt)

Mijn doel was: stoppen met roken, e-sigaret als middel zien en niet als uiteindelijke vervanger!

Tips:
-Zoek een e-sigaret uit die het gevoel van roken nabootst...dus inderdaad zo'n sigaret waar je redelijk aan moet trekken! geen
-Het mengsel van Nicotine heb ik als nodig zelf gemengd met een spuitje wat je bij de apotheek kunt krijgen. Hiermee kun je redelijk nauwkeurig het mengsel maken van elk gewenste aantal mg nicotine per ml!
-bijv: een deel 3mg met een deel 0mg levert gemengd een mengsel van 1,5mg nicotine op!
-de terugval van 9mg naar 6mg nictone zoals de flesjes standaard worden verkocht was voor mij een te groot verschil om niet roken zonder problemen vol te houden. Bij een overstop kreeg ik dan weer dat gevecht(!) dat ik juist niet wilde, omdat het er bij mij voor zorgde dat ik weer kon gaan roken!
-In het begin zul je merken dat je veelvuldig aan de e-sigaret "hangt" maar bedenk dat er slechts 24uur op een dag zijn, waar van je x uren werkt en x uren slaapt. Als je langzaam het aantal mg naar beneden brengt komt er een moment dat je hoe dan ook minder nicotine gaat binnen krijgen zonder dat je het door hebt! Hiermee hoef je dan die afkickstrijd niet te voeren. Immers in de tijd dat ik rookte rookte ik ook niet elke dag evenveel sigaretten en had ik daar dan last van...? nee niet echt! :D Kortom de gewenning aan nicotine verloopt met veel minder hobbels!
-als je de mg/ml nicotine naar benden brengt merk je dat de rook beleving langzaam anders wordt (de "hit" in de keel wordt anders/verdwijnt) dat is waarom ik langzaam de nicotine afbouwde. Ik merk de andere rookbeleving nauwelijks op...en dat kleine verschil daar wende ik dan weer heel snel aan!
-bij een mengsel van 0.125mg/ml nicotine kun je je afvragen of dat nog wel nut heeft....lichamelijk wellicht niet maar persoonlijk heb ik hier een paar weken op "gehangen" omdat ik maar niet zonder nicotine durfde ivm een eventuele terugval!
-later al een geruime tijd op 0mg/ml kwam er ineens een moment dat ik dacht goh...vandaag de sigaret nog niet aangeraakt.
-Er komt een moment dat je de hit niet meer nodig hebt....de smaak daar wen je aan en dat ging bij mij vanzelf goed. Er komt ook een moment dat je denkt waarom trek ik nog aan dat pijpje...ik proef iets...maar voel geen hit waarom... dat was bij mij het moment dat ik merkte dat ik nauwelijks meer naar de e-sigaret greep.
-nog later merk je dat je de e-sigaret alleen nog maar gebruikt om de gewoonte... of dat ene kleine momentje dat opeens zacht opborrelt. Dan een paar trejes aan de e-sigaret en het momentje is meteen de kop ingedrukt door de "rook"-handeling uit te voeren (is bij mij schijnbaar alleen het ergens aan trekken,inademen en rook uitblazen, spelen met de rook....tja hoe moet je dat noemen...haha).
-Probeer tijdens de stoppoging echt geen sigaret meer op te steken!! niet een! wwarom?! omdat je jezelf dan in eenkeer een echt shot nicotine toedient waarmee het afbouwen voor mijn gevoel helemaal voor niets is!! Het gaat er juist om dat je langzaam en geleidelijk afbouwd!

Al met al kan ik nu na 17 maanden rustig melden dat ik een niet roker ben geworden. Ik denk zo af en toe aan het roken van toen, merk ook dat dat steeds minder en minder wordt, heb de e-sigaret niet meer echt nodig. Heel af en toe trek er wel nog eens aan, Ik laat hem soms dagen thuis liggen omdat ik er eenvoudig weg niet meer aan denk....eenmaal onderweg denk ik "ahja....vergeten..." Nah dan is het ook goed :D. Als iemand rookt kan ik dat goed hebben en voel geen enkele behoefte om een peuk op te steken!

Tijdens mijn stoppoging heb ik eerlijk gezegd nauwelijks moeilijke momenten gehad! Het is me gelukt zonder al te veel problemen! een eigenlijk waren de afkick symptomen nihiel :D Ik zeg altijd als ik het kan....kan iedereen het! Maar pas op he!! het gaat zeker niet vanzelf, je zult er echt iets voor moeten doen!

Mijn aanvalsplan was als volgt:
Ik heb altijd Kent gerookt dus het nicotine gewennings niveau zou laag moeten zijn...als je Marlboro rookt dan zou ik hoger instappen (bijv. 12mg/ml en wellicht met iets grotere stapjes afbouwen, je voelt dat het beste zelf aan denk ik. Heb je teveel problemen dan weet je dat de stap voor jou net iets te groot was...blijf dan even hangen of verklein de stap per direct!). Het principe van afbouw blijft echter gelijk aan onderstaande schema

eerste week 6mg/ml
tweede week 5mg/ml
derde week 4mg/ml
vierde week 3mg/ml

vijfde week 2mg/ml
zesde week 1mg/ml
zevende week 0.5mg/ml
achtste week 0.25mg/ml

negende week 0.125mg/ml
tiende week 0.06mg/ml
elfde week 0mg/ml

(voor ieder een ander schema zou ik zeggen...doe waar je je veilig en goed bij voelt!)

 

Ik heb op het laatste enkele weken gedubbeld. Net hoe het voor mij goed en veilig voelde!! maar denk toch echt dat ik na 4 maanden op 0mg/ml zat!

Ik hoop dat bovenstaande jullie kan helpen!

Ik zeg lang leven de e-sigaret...it saved me! Zonder e-sigaret was ik nu waarschijnlijk nog steeds een roker!

Veel succes!!

Geplaatst door A.G. de Jong (niet gecontroleerd) op 06/01/2018 - 00:38

Lid sinds

Ik ben na een hele tijd 'vapen' gestopt met de gewoonte tot inname van nicotine op wat voor manier dan ook. Jarenlang sigaretten, shag. Daarna (na meerdere stoppogingen) Dunne filtersigaren die gewoon over de longen gingen uiteraard! In het laatste jaar het roken van dunne sigaren gecombineerd met een e-sigraret. Dit heb ik best wel lang gedaan (meer dan een jaar) waarbij ik het reguniere roken echt heb laten liggen en alleen nog 'dampte'. In die periode het nicotine percentage afgebouwd en met succes rook/vape vrij geworden!!! Ik vind deze manier van stoppen een echte aanrader als je veelvuldig andere mislukte pogingen hebt ondernomen. Zorg dat je de goede e-sigaret aacnschaft die jou ook een echte 'rook beleving' geeft en je kan de ordinaire sigaret echt afzweren om zodoende vervolgens het dampen af te bouwen!

Geplaatst door dolfijnn (niet gecontroleerd) op 15/11/2017 - 17:05

Lid sinds

Waarom stoppen. Mogelijk loopt U morgen onder een tram. Kunt U nooit weten. Daarom beter roken. Het is lekker. En ik voel me er goed bij. Dus waarom niet doen???
 

Geplaatst door Bogaerts (niet gecontroleerd) op 10/10/2016 - 21:04

Lid sinds

Ik rook ook kent bruin ben net gestart met e sigaret maar vind het Tot nu toe niet ok smaak gewone nicotine prikkelt het sterkte 12. Dus rook af en toe nog een gewone sigaret (5 per dag) maar blijf verder zoeken zodat ik gewone sigaret niet meer nodig heb iemand tips eventueel naar menthol ofzo gaan ????

Reactie toevoegen